Grāmatas ''Kaķīša dzirnavas'' Vēstules pēc 100 gadiem'' atvēršanas svētki LNB 9.11.2015.


«Centīsimies dzīvot tā, kā Skalbes kaķītis mūs māca!»
Elīna Lāce
Sirsnīgi pateicos visiem skolas direktoriem,  kuri  deva iespēju skolotājiem un skolēniem piedalīties  2015.g. 9. novembrī  "Kaķīša dzirnavas. Vēstules pēc 100 gadiem" grāmatas atvēršanas skaistajos svētkos Latvijas Nacionālā bibliotēkā.
LKSA priekšsēdētāja Margarita Savicka

Videoierakstu no pasākumu var noskatīties šeit. Video formātā ir pieejams arī saīsināts notikuma apskats.
«Laba literatūra ir ļoti vērtīga. Un visas literatūras vidū visvērtīgākie ir Svētie Raksti,» pauda kardināls Jānis Pujats.
Grāmatas vāka attēla autors ir Liepājas 15. vidusskolas 6. klases skolnieks Didzis Auders.
Kurzemes kristīgajiem klauniem šī bija debija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Katrs bērns uzreiz vēlējās ieraudzīt savu darbu nodrukātā veidā.
Komponists - Ēriks Ešenvalds, grāmatas idejas autore - Elita Kleinhofa-Prūse.
«Centīsimies dzīvot tā, kā Skalbes kaķītis mūs māca!» rosināja latviešu disidente Lidija Doroņina-Lasmane.
Edgara Lāča foto. Visas fotogrāfijas no pasākuma var apskatīties šeit.
9. novembrī, divas dienas pēc Kārļa Skalbes 136. dzimšanas dienas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē plašā, personībām un priekšnesumiem bagātā pasākumā tika atzīmēta grāmatas «Kaķīša dzirnavas. Vēstules pēc 100 gadiem» atvēršana.
Svētkos skolēnus un skolotājus uzrunāja daudz īpašu viesu. Pasaulslavenais komponists Ēriks Ešenvalds mudināja skolēnus darīt vairāk nekā skolā uzdots — iztēloties, rakstīt savu pasaku, krāsot pasauli labāku, spilgtāku, mīļāku. Kardināls Jānis Pujats bija savilcis paralēles starp Evaņģēliju un pasaku «Kaķīša dzirnavas», tostarp — kaķītis nevēlējās atriebties, tāpat kā Kristus, pat būdams piesists krustā, lūdza par Saviem pāridarītājiem. «Skalbe tēlainā valodā pastāstījis par to, kā Kristus sekotājiem vajadzētu rīkoties. Laba literatūra ir ļoti vērtīga. Un visas literatūras vidū visvērtīgākie ir Svētie Raksti,» viņš sacīja. Kardināls arī lūgšanā aizlūdza par to, lai valsts izglītības sistēma plaši atver durvis vērtībām, kas dotu tautai ideālus, pēc kuriem tiekties.
«Šī brīnišķīgā pasaka ne tikai jūs māca, bet arī man ir mācījusi, kā kliedēt skumjas, kā piedot vardarbību un kā šajā pasaulē dzīvot, laimīgi smaidot. Novēlu visiem, lieliem un maziem, lai mūs vada tik brīnišķīgs gars, kāds vadīja kaķīti! Centīsimies dzīvot tā, kā šis kaķītis mūs māca!» vēlēja latviešu disidente Lidija Doroņina-Lasmane.
Uzrunas sacīja arī Latvijas Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane par to, cik grūti cilvēkam ir ieaudzināt izvēlēties darīt labo, kā tas jāizcīna, tā ir iešana pret straumi, necerot, ka tevi par to mīlēs, docents Guntis Dišlers, misionāre Arta Millere un mācītājs Krists Kalniņš. Sveicienus no mākslinieces Džemmas Skulmes atnesa viņas mazdēls Jānis Skulme. Māksliniece, kura savulaik arī pati ilustrējusi «Kaķīša dzirnavas», klātesošos uzrunāja videosveicienā, kurā atzina: «Jūs esat paveikuši lielu darbu. Jūsu ilustrācijās kaķītis ir ļoti mīļš, mīlīgs, ar spožu, labestīgu acu skatu. Man ļoti patīk! Tas, ka jums ticis darbiņš pie skaistākās latviešu pasakas, ir brīnišķīgi.» Tapusī grāmata esot skaista, un ikviens iesaistītais bijis labs līdzautors. Jānis Skulme iepriecināja visus ar jaunās grāmatas vāka kaķīša sveicienu animācijas formātā.
Grāmatas atvēršanas svētkos izskanēja daudz muzikālu sveicienu. Ar skaistu, aizkustinošu sniegumu ​klātesošos iepriecināja mūziķi: Ēriks Ešenvalds, spēlējot Valsts himnu un paša komponēto "Dvēseles dziesmu" ar A. Kārkliņas vārdiem, kopā ar Knapšu ģimeni un A. Mocku, Liepājas bērnu un jaunatnes centra (LBJC) koris "Reverberācija" Andra Mockus vadībā (Liepāja), Nauris Malahovs (komponists un vārdu autors, Jelgava) un citi. Pirmatskaņojumu pasākumā piedzīvoja Liepājas mūziķa Tomasa Kleina (vārdu autori: T. Kleins, Solveiga Pētersone, Juris Ločmelis) jaunākā dziesma "Mēs esam jauni" (arī LBJC himna).
Repertuārā skanēja arī Andra Kristona (Liepāja) komponētās dziesmas ar Ginas Viegliņas-Vallietes (Valle, Vecumnieku novads) vārdiem.
Todien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā debitēja arī Kurzemes kristīgie klauni, kuriem bija uzticēts ne vien sniegt virkni pārdomas raisošu priekšnesumu, bet arī vadīt pasākumu.

Ideju par grāmatas tapšanu attīstījusi Elita Kleinhofa-Prūse, Talsu, Dundagas, Mērsraga un Rojas novadu ētikas un kristīgās mācības skolotāju metodiskās apvienības vadītāja, Latvijas Kristīgo skolotāju asociācijas valdes locekle. Viņa atzina, ka viss izaudzis kā no maza sinepju graudiņa, sākoties ar vēlmi vairāk pievērst uzmanību nācijas lasītākajai grāmatai Talsu, Dundagas, Rojas un Mērsraga novada skolās. Radusies doma par vēstuļu rakstīšanu pasakas «Kaķīša dzirnavas» tēliem. Par šo ieceri izdzirdējuši, citi skolotāji Rīgā ierosināja, ka tai nevajadzētu palikt tikai četru novadu mērogā. Tika izsludināts Latvijas simtgadei veltīts vērtību izglītības konkurss ar mērķi stiprināt tautas ētiskos ideālus un patriotismu, mudinot vēstulēs paust līdzpārdzīvojumu pasakas tēliem. Darbus iesniedza 157 skolēni no 22 Latvijas skolām. Žūrijai atlasot labākās vēstules un zīmējumus, grāmatā iekļuva ap 40 vēstuļu un aptuveni tikpat zīmējumu.
Izdevums tapa Aleksandra Pelēča lasītavā Talsos. Grāmatas māksliniece un maketētāja ir talsiniece Anete Krišjanova. «Grāmata tapusi labā kvalitātē. Grāmatu ir patīkami turēt rokās un gribas šķirstīt vēl un vēl,» uzskata E. Kleinhofa-Prūse. ‘’Priecājamies par uzrunāto garīgās un radošās inteliģences atsaucību un sirds dāsnumu, kas atsaucās un ieradās uz pasākumu. Īpašs paldies Džemmai Skulmei.’’ Māksliniece paudusi, ka ik zīmuļa vilciens vēstot par bērna raksturu, un īpaši priecājas par tiem, kuri uzdrīkstas un kuru zīmējumos jaušams personības spēks. LKSA vēlas pateikties arī LNB direktoram A. Vikam, Bērnu literatūras nodaļas speciālistei Sarmīte Galsai par ieguldījumu pasākuma tapšanā un Egilam Štālam LNB koncertprogrammu projektu vadītājam, Grāmatas atvēršana Nacionālajā bibliotēkā bija tikai sākums​, tā kā to paredzēts atvērt arī novadu bibliotēkās,
Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija cer uz ziedotāju atbalstu, kas ļautu šo grāmatu uzdāvināt katrai Latvijas bibliotēkai. Latvijā ir 1700 bibliotēku.
Grāmatas izdošanas mērķis ir Latvijas iedzīvotāju – tautas - dāvanas veidošanas aizsākums Latvijai simtgadē, kas turpināsies arī novadu bibliotēkās īpaši organizētos sarīkojumos, uzrunājot vietējos iedzīvotājus dalīties pārdomās.
Tā papildināsim grāmatu ar novadu ļaužu skatījumu, līdz 2018. gadā varēsim
izdot ''Mazās piezīmes pēc 100 gadiem'' līdzīgi kā K. Skalbes ''Mazās piezīmes'',
ko tagad Latvijas valstij būs rakstījuši tās iedzīvotāji,’’ stāsta E. Kleinhofa-Prūse un LKSA priekšsēdētāja Margarita Savicka turpina:
”Lai varētu īstenot ieceri, nepieciešami līdzekļi, tāpēc aicinām iedzīvotājus ziedot vismaz vienai grāmatai (grāmatas pašizmaksa 10 eiro) - tā jau būtu grāmata vienai bibliotēkai - varat uzrakstīt mērķī tieši kurai bibliotēkai vēlaties dāvināt savu ziedojumu - grāmatu. To var pasūtīt arī savam grāmatu plauktam.’’ Sīkāka informācija meklējama LKSA mājas lapā lksasociacija.blogspot.com
Ziedojumu konts:
SEB UNLALVX002 LV09UNLA0002400700203 ar norādi ''Kaķīša dzirnavas pēc 100''.


Raksta autore Elīna Lāce